Go to footer

Przejdź do treści

wojna atomowa

Polityka światowa, USA, Bliski i Daleki Wschód, kraje azjatyckie.

wojna atomowa

Postprzez gutekwlmw » 11 Lut 2010, 14:09

Iran wyprodukował wzbogacony o 20 proc. uran, oficjalnie w celach pozyskiwania energii atomowej. Takiego rodzaju wartości nie używa sie jednak w elektrowniach, nie trudno więc domyslić się, że państwo to dąży do uzbrojenia w rakiety atomowe. Czy grozi nam wojna atomowa?
Komentarze pod artykułami na portalach internetowych zamiast zgłębić temat jak zwykle kierują dyskusje na jakieś absurdalne wątki, jak np. na kogo Polska zrzuciłaby bombę gdyby ja miała... Korzystając z neutralnego forum, chciałbym aby wypowiedziały się osoby, które mają coś do przekazania.
gutekwlmw

Re: wojna atomowa

Postprzez mario » 15 Lut 2010, 12:05

O lol... może wojna atomowa byłaby dobrą kara dla ludzkości... Czytałem o sankcjach jakie nałożyły na Iran rządy Francji i W.Brytanii, dziwne, że USA jeszcze się tam nie znalazło...chociaż może już "pertraktują" tylko nic mi o tym nie wiadomo. W każdym razie te sankcje w postaci oficjalnego listu potępiającego dążenia zbrojeniowe chyba na niewiele się zdadzą...
No coż, polityka wymaga posunięć, które są bardzo "polite", ale rzadko skuteczne. Zapomina się o tym, że przeciwnik nie jest tak uprzejmy i potępienie jego działań przez Zachód nie wywiera na nim specjalnego wrażenia...
mario

Postprzez no_mercy » 17 Lut 2010, 14:26

a może to po prostu 'podłożona świnia' przez USA, które już szykuje się do przejęcia rafinerii w Iranie? w czasach kiedy media kreują naszą rzeczywistość, ciężko poznać prawdę....

sądzę, że wojny atomowej nie będzie, bo na tym raczej nikt nie zarobi... chociaż...
no_mercy

Postprzez macek » 17 Lut 2010, 16:59

USA są złe, zgadzam sie z Tobą. I jest możliwe, ze mają tam swój interes, bo oni przecież dorabiają sie na krzywdzie innych narodów.
Ale nie zapominaj, że tereny dzisiejszego Iranu to ziemie Persów - jednego z najbardziej zawistnych i agresywnych narodów. Więc z dwojga złego wolałbym wierzyć w manipulację stanów niż rozpoczęcie inwazji atomowej przez Irańczyków.
macek

Postprzez mbak » 17 Lut 2010, 19:13

Produkcja uranu i posiadanie broni atomowej a atak atomowy to nie to samo. Łatwiej zdobyć broń atomową jeśli jest komuś potrzebna do ataku po cichu niż rozpoczynać produkcję wzbogaconego uranu. Oczywiście jeśli Państwo zaczyna produkować uran to można zakładać, że faktycznie na broń atomową ale by uzbroić kraj, uzyskać przewagę militarną, a nie strzelać bombami.
Czy to trochę nie jest tak, że kraje które protestują przeciw temu są agresorami? Tylko MY chcemy mieć broń atomową i tylko NAS ma się świat bać.

Iran nie prowadzi wojny aktualnie. Może chęć posiadania broni to chęć utrzymania właśnie tego stanu? Może mają prawo tak jak inne Państwa, posiadać broń atomową? Dla zachód ma prawo a oni nie?
Dlatego bo na zachodzie jest demokracja? U nas też najchętniej kościół wprowadził by ustrój teokracyjny. Czasem mam wrażenie, że na zachodzie kontrola władzy jest większa i sprawowana jest wyłącznie pod kątem pieniądza.
W karach z ustrojami opartymi na religii przynajmniej są jasno określone zasady bez cwaniakowania.
Zastanówcie się o ile jesteśmy lepsi.
mbak

Postprzez no_mercy » 17 Lut 2010, 23:02

@macek: póki co nie słyszałem o agresji Iranu na inne kraje, za to USA jeśli nie prowadzi jakiejś wojny to prawdopodobnie szykuje się do kolejnej. Nawiązałeś do historii Iranu, to ja nawiążę do historii USA, kto skolonizował Amerykę Północną? W dużej mierze byli to ludzie z przeszłością kryminalną, pragnący uciec przed wymiarem sprawiedliwości. Ja już bym chyba wolał meczety w moim mieście od dzikiego zachodu.

Wracając do tematu, to popieram mbak'a, Iran może potrzebuje atomówki jako karty przetargowej. USA pokazało, że ich sprawiedliwość jest najsprawiedliwsza i nie mają problemu z najechaniem na obcy kraj, obaleniem rządu i kontroli nad całym państwem. Iran zapewne widzi, że USA szykuje się na nich.
no_mercy

Postprzez gutekwlmw » 22 Lut 2010, 10:12

No rozumiem, że możliwości zbudowania głowicy atomowej rzeczywiście może być tylko eskalacją siły, nie zapominajmy jednak do czego mogą doprowadzić takie dążenia. Prawda, USA sądzi, że jest największym mocarstwem na świecie, a tak naprawdę wszystkie swoje sukcesy zawdzięcza nieszczęściu jakiegoś innego narodu(ów), niemniej jednak, sytuacja, nawet jeśli teraz tylko propagandowa, może stać się naprawdę niebezpieczna.

A jeżeli chodzi o liberalna politykę atomową (każdy demokratyczny kraj może zbudować bombę atomową) wcale nie zrównoważy sił, tylko doprowadzi do coraz większych zbrojeń - każdy bowiem chce być najsilniejszy... Najlepszym rozwiązaniem byłoby całkowite rozbrojenie, ale to oczywiście nierealne...
gutekwlmw

Wróć do Strona główna

Wróć do Świat

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 0 gości